Odsek za planinske poti Pd Ptuj, vabi vse člane PD Ptuj ter tudi simpatizerje, k  dejavnosti markiranja in vzdrževanja planinskih poti, da se spoznamo ter da se vključite na skupne delovne akcije obnove planinskih poti Pd Ptuj. V kolikor vas prostovoljno delo markacista dovolj pritegne, se lahko udeležite tečaja za markaciste in postanete markacist PZS Slovenije.

Naloga markacista je povezana z naravo ter dejavnostmi na planinskih poteh. Urejene poti prispevajo k ohranjanju narave. Vse te naloge pa so tudi podrobno opredeljene v Zakonu o planinskih poteh. Ključne naloge s katerimi se markacisti spoprijemamo so: markiranje, čiščenje zaraščenosti poti, odvodnjavanje, postavljanje smernih tabel. Med zahtevnejša opravila pa spadajo dela, kot so: nadelava poti (lesena bočna varovala, stopnice, mostički, varovalne ograje) in kovinska nadelava poti (klini ter jeklenice), ki jih uredimo s pomočjo tehnične ekipe PZS.

Markacist PZS postaneš tako, da se udeležiš tečaja za markaciste – kategorija A. To je osnovno usposabljanje, ki ga razpiše komisija za planinske poti. Star moraš biti najmanj 16 let, si član planinskega društva ter imaš veselje do gibanja v naravi in do dela na planinskih poteh. Po uspešno opravljenem preizkusu znanja (pisno in terensko) postaneš Markacist PZS. Svoje znanje lahko zmeraj nadgrajuješ, tako da se po dveh letih aktivnega dela udeležiš tečaja za kategorijo B, ki pa zahteva dveletno pripravništvo. Z B kategorijo se markacist usposobi za vodenja odseka za planinske poti, vodenje skupine na delovnih akcijah ter spoznava vse veščine z osnovami orientacije, uporabe GPS naprav ter z vremenoslovjem. Licenco za markacista vsakih 5 let obnavljamo  s sodelovanjem na licenčnem usposabljanju.

S Sloveniji markacisti trenutno vzdržujemo preko 11 tisoč kilometrov poti, v Pd Ptuj pa skrbimo za vzdrževanje dobrih 243 km poti, za kar pa potrebujemo močno in pomlajeno ekipo markacistov, saj povprečna starost markacista znaša kar 55 let.

Vabljeni vsi, ki radi opravljate delo v naravi in dobri družbi!

Načelnik OPP PD Ptuj,

Matjaž Petek.

Deli s svojimi prijatelji: