Ojstrica je lepotica Kamniško-Savinjskih Alp, saj krasi podobo dveh najlepših dolin v tem gorstvu, Logarsko dolino in Robanov kot. Njena visoka in strma severna stena spada med alpinistično zanimive v naših gorah. Možnosti za vzpon na Ojstrico so vabljive, saj lahko na njen ošiljeni vrh pristopimo kar po štirih označenih poteh različnih zahtevnosti. Vsi pristopi so dolgi vendar so poti pestre in zanimive, zato je morda eden najprivlačnejših ciljev v Grintovcih.

Mi se bomo podali po drznem pristopu iz Logarske doline – po Kopinškovi poti. Poteka v območju severovzhodnega grebena, večinoma po strmih pobočjih nad Robanovim kotom. V zgornjem delu preči po policah nad celotno severno steno do severozahodnega grebena in na njen vrh. Je najzahtevnejša in tudi najlepša pot na Ojstrico.

Izhodišče bo pri Domu planincev v Logarski dolini. Podali se bomo proti Klemenči jami in nadaljevali proti sedlu med Krofičko in vzhodnim grebenom Ojstrice. Strmina je zmerna in sprva bukov gozd zamenjajo macesni, višje pa še le tu in tam kako ruševje in gorsko cvetje. Z vrha bomo sestopili po poti čez Škarje in se vrnili nazaj proti Klemenči jami in na izhodišče. Za vzpon in sestop bomo rabili okrog 8 ur. Seveda ne bo manjkalo vmesnih počitkov. Z vrha Ojstrice pa so nam Grintovci kot na dlani. Proti vzhodu sega pogled na Raduho, ki kaže svojo prepadno severno steno, nič kaj pa ne zaostaja pogorje Pece.

Oprema naj bo primerna letnemu času in danim vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, pohodne palice, dobri čevlji, sončna očala, krema za sončenje, in ne pozabite na veljaven osebni dokument in planinsko izkaznico…). V nahrbtniku naj bo dovolj tekočine, nekaj hrane in kakšen priboljšek. V koči na Klemenči jami ali Domu planincev bo možnost toplega napitka ali hrane.

Obvezna oprema za zavarovano planinsko pot plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice, čelada, pomožna vrvica, vponka z matico, čevlji z oprijemljivim podplatom, prva pomoč!

S parkirišča pod gradom bomo krenili 4.45 uri.

Prijavite se TUKAJ do torka 16.07.2024 oz. do zasedbe prostih mest. Ob prijavi navedite morebitno manjkajočo opremo.

Strošek izleta bo predvidoma 22,00€, oz. je odvisen od števila udeležencev in načina prevoza. Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764, sklic 20240720, namen plačila Ojstrica.

Vrnitev na Ptuj bo predvidoma okrog 20. ure.

Izlet vodim Miran Ritonja s sovodniki

Deli s svojimi prijatelji: