»Marmolada, ti si kraljica….«, s spoštovanjem in občudovanjem pojejo lokalni prebivalci Ladini  svoji gori, ki bdi visoko nad njimi. Kraljica Dolomitov, z najvišjim vrhom Punto Penio, »montagna perfetta« – popolna gora kot jo označujejo številni častilci, leži prav v osrčju Dolomitov. Na njen vrh vodi več poti in so različno zahtevne. Prvi vzponi na Marmolado so bili leta 1864, v slovito južno steno pa so »vklesali« svoja imena najboljši alpinisti sveta in svojega časa, med njimi tudi Reinhold Messner, ki so po večini z ekstremno težavnimi smermi dokazali, da se je v tej enkratni steni ustvarjala zgodovina svetovnega alpinizma. Gorniki – nealpinisti imajo dve možnosti vzpona. Po zahodnem grebenu po ferati ali severno preko ledenika prvopristopnikov.

Mi se bomo na vrh podali iz doline Val de Contrin. S kombi prevozom se bomo zapeljali do Alba di Canazei kjer bomo pustili vozili in po dolini sledili planinski poti 602 proti koči Contrin na 2016 m, ki nam bo nudila večerjo in prenočišče z zajtrkom. S parkirnega prostora do koče bomo rabili cca 2 uri zložne hoje.

Naslednji dan bomo po zajtrku nadaljevali vzpon po sprva travnatih pobočjih, kjer se nam bo odpiral vse lepši razgled na vrh Marmolade. Travnata pobočja bo zamenjalo melišče, ki nas bo pripeljalo pod steno, kjer se prične plezalni del, ki nas pripelje na škrbino Sforcella de la Marmolada, kjer se nam priključi pot od jezera Fedaia. Zavarovana pot nas v nadaljevanju vodi ob številnih jeklenicah, skobah in klinih do kratkega snežišča tik pod vrhom, od koder sledi še kratek in nezahteven vzpon do zavetišča. Od tu imamo le še nekaj korakov lahkotne hoje do najvišjega vrha Dolomitov. Po poti vzpona bomo sestopili do koče Contrin, vzeli preostalo opremo, ki smo zjutraj pustili v koči in je na poti proti vrhu nismo potrebovali ter sestopili v dolino. Sledi kratka cca 15 minutna vožnja do Mazzin di Fassa in hotela Regina e Fassa nastanitev in večerja. Po večerji, če ne bodo noge preveč utrujene, se bomo sprehodili po idilični dolomitski vasici obdani z barvitimi gorskimi verigami.

V nedeljo po zajtrku, se bomo odvisno od vremena, razpoloženja in počutja, podali po ferati na 2715 m visok vrh Colac, kjer se nam bo nasproti pokazalo mogočno ostenje Marmolade. Na razpolago bomo imeli sicer tudi kaj lažjega, saj nas še čaka povratek domov. Med vrnitvijo se bomo ustavili ob jezeru Fedaia, ki se nahaja neposredno pod ledenikom na Marmoladi, ki ga oskrbuje z vodo in ga je leta 2022 precejšen del zgrmel proti dolini.

Na pot se bomo podali s parkirišča pod gradom v petek ob 09.00. Sledila bo vožnja v sosednjo Italijo proti Trbižu, Vidmu in Tolmezu. Sledimo cestam na prelaz Falzarrego in v smeri Marmolade.

Marmolada zna na tej višini pokazati tudi drugačno plat, zato naj bo oprema primerna letnemu času in vremenskim pogojem (topla oblačila, puhovka, kapa, rokavice, dobri čevlji, pohodne palice, sončna očala, vetrovka, krema za sončenje,… rezervna oblačila in seveda veljaven osebni dokument in planinska izkaznica). Pod vrhom nas lahko čaka snežišče, ki pa ob nižjih temperaturah zahteva zimsko opremo. V nahrbtnik sodi še prva pomoč in osebna varovalna oprema – plezalni pas in samovarovalni komplet. Dobrodošla je neskončna zanka dolžine 120 cm in vponka z matico. Vzpon na Marmolado je resna visokogorska tura.

Prvi dan nas čaka večerja v koči. V soboto zjutraj po zajtrku se odpravimo proti vrhu in po sestopu nas čaka večerja v nastanitvi in zajtrk v nedeljo. S seboj vzemimo nekaj hrane, ki nam bo prav prišla čez dan med potjo, kak priboljšek in dovolj tekočine – termovka ne bo odveč.

Prijavite se  TUKAJ  ali v pisarni društva do torka 25.07.2024 oz. do zapolnitve prostih mest s plačilom akontacije 90,00€. Več informacij je na tel.: 02 777 15 11 ali 041 237 010, kjer so na voljo vse dodatne informacije. Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, sklic: SI00 20240809, namen Marmolada.

Strošek izleta je 280,00€ (oz. je odvisen od števila udeležencev).

Vrnitev domov bo v nedeljo med 19. in 20. uro.

Visokogorsko turo vodim Miran Ritonja s sovodniki

 

Deli s svojimi prijatelji: