Monte Sernio gora v Italijanskih Karnijskih Alpah je velikan. Kljub majhni višini mu tega ne bi prisodili in z bližnjo Grauzario tvorita med dolinama reke Aupe in Incaroja privlačno gorsko skupino, ki ji ne manjka resnega skalovja. Zaradi svoje lege je z vrha Sernia lep razgled na vse glavne vrhove Karnijcev, prav tako na Zahodne Julijce z Montažem, kot tudi na bolj oddaljene vrhove Dolomitov in Visokih Tur.

V soboto se bomo ob 3.30 s parkirišča pod gradom odpeljali v dolino Aupe od koder se bomo v uri in pol povzpeli do koče Grauzaria na višini 1250 m. Ta koča nam bo tudi nudila zatočišče, zato bomo preden nadaljujemo proti vrhu Sernia, odvečne stvari odložili v sobah in se nekoliko okrepčali.

Na vrh Sernia vodita dve markirani poti. Mi se bomo povzpeli po zelo zahtevni poti po severozahodnem grebenu. Pot nima varoval in bi ji brez oznak rekli kar plezalna smer, speljana po skalovju. Sestopili bomo po poti, del poti ima varovala, proti vzhodu na prelaz Forcella Nusiernulis od koder se vrnemo po udobni poti nazaj na izhodišče. Sledi večerja in nočitev v koči.

Prvi dan nas čaka med 7 do 8 ur hoje, seveda si bomo vmes privoščili počitek in se naužili lepot karnijskih gora.

V nedeljo zjutraj po zajtrku se bomo podali proti vrhu nekoliko nižje sosede Creta Grauzario, ki smo jo videli prejšnji dan z vrha Sernia. Skoraj celotno pot vzpona pa jo bomo imeli pred seboj saj se mogočno dviga proti nebu.

Creta Grauzaria je zahtevna, privlačna in drzna gora s svojimi 2065 m. Na njo se bomo povzpeli po razgibani in razgledni poti. Sestopili bomo po poti vzpona, kar nam bo vzelo okrog 5 – 6  ur hoje. Vrnili se bomo do koče, pomalicali, vzeli preostalo opremo in se vrnili do izhodišča, kjer nas čaka prevoz in potem nazaj domov.

Oprema naj bo primerna letnemu času in danim vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, pohodne palice, dobri čevlji, čelada, varovalni pas, samovarovalni komplet, prusik vrvica ali neskončna zanka, vponka, sončna očala, krema za sončenje in ne pozabite na veljaven osebni dokument in planinsko izkaznico,…).

V nahrbtniku naj bo dovolj tekočine, nekaj hrane in kakšen priboljšek. Za prenočevanje v koči imejmo s seboj svojo spalno rjuho, saj jo v nasprotnem primeru dodatno zaračunajo.

Strošek dvodnevnega planinskega potovanja v Karnijske Alpe je 97,00€ in vključuje prevoz in polpenzion v planinski koči.

Prijavite se TUKAJ ali v pisarni društva, do 09.07.2024 oz. do zasedbe razpoložljivih mest. Ob prijavi se poravna akontacija v višini 40,00€, preostanek pa do dneva zadnje prijave. Za vplačila priporočamo TRR SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, koda namena: OTHR, sklic: SI00 2024071314, namen Karnijske.

Vrnitev bo v nedeljo predvidoma do 20.00 ure.

Izlet vodim Miran Ritonja s sovodniki

Deli s svojimi prijatelji: