BISER NARAVE V ZALEDJU TRSTA  –

Prebujajoča narava nas vabi v dolino reke Glinščice, ki je pravi biser narave in naravni park v zaledju Trsta. Reka Glinščica je izdolbla pravo kanjonsko dolino. Na eni strani imamo krušljive apnenčaste sklade in na drugi prepadne stene, ki so začetek kraškega roba. Dolina ima zelo bogato zgodovinsko preteklost in je privlačna vse leto.

V rani pomladi, jeseni in pozimi, ko so skale v gorah zasnežene in jeklenice mrzle, je tu prijetna klima in raj za plezalce in pohodnike.

Pot nas bo popeljala v San Lorenco. V dolini so tri zavarovane planinske poti – ferate, ki jih lahko združimo v eno ali pa izberemo le zadnji dve, ki sta lažji po zahtevnosti. Vsi, ki si želite nadeti plezalni pas in samovarovalni komplet, boste 4 ure uživali v ferati Bruno Biondi, Zimska roža in Nos. Pot Bruno Biondi je speljana tako, da lahko izstopimo in se priključimo sprehajalni poti, ki poteka po vrhu kanjona.

Skupaj se bomo potem sprehodili po razglednem robu kanjona do Botača, nadaljevali v Boljunec do planinskega doma. Naš pohod bomo zaključili s povratkom v San Lorenzo in se odpravili proti domu. V kolikor se ne bomo vsi podali v zavarovani del planinske poti, se bomo razdelili v dve skupini in se bo druga skupina podala po lahki poti.

Oprema naj bo primerna letnemu času in danim vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, pohodne palice, dobri čevlji, sončna očala, krema za sončenje, in ne pozabite na veljaven osebni dokument in planinsko izkaznico…). V nahrbtniku naj bo dovolj tekočine, nekaj hrane in kakšen priboljšek.

Obvezna oprema za zavarovano planinsko pot (ferato):

Plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice, čelada, pomožna vrvica, vponka z matico, čevlji z oprijemljivim podplatom, prva pomoč!

Odhod je ob 5.00 uri s parkirišča pod gradom.

Prosim prijavite se TUKAJ  ali v pisarni Pd Ptuj do torka 05.03.2024. Na tel. 041 237 010 so na voljo dodatne informacije. Ob prijavi prosim navedite morebitno manjkajočo opremo.

Strošek izleta bo predvidoma 25€, oz. je odvisen od števila udeležencev in načina prevoza. Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764, sklic 20240309, namen plačila Glinščica.

Vrnitev bo predvidoma med 20. in 21. uro!

Izlet vodim Miran Ritonja s sovodniki

Deli s svojimi prijatelji: