Macesnov turn – Lärchenturm, je zanimiva skalnata ostrica, ki s strmimi stolpi štrli iz Košutinega ostenja.

V soboto, 29.06.2024 se bomo podali na avstrijsko Koroško do vasice Sele (Zell-Pharre), kjer se odcepi cesta proti koči pod Košuto / Koschutahaus.

Odhod je ob 5.00 uri s parkirišča pod gradom.

Za ferato na Cjajnik je značilno, da je speljana po težjem terenu. Od koče nas pot popelje čez prostrana melišča pod Macesjem. Jeklenica takoj krene čez strmo, mestoma previsno steno in gladke plošče. Vmes nam je v pomoč tu pa tam kaka skoba, ki pa je prej izjema in so potrebni čevlji z dobrim oprijemom. Ob odlično napeti jeklenici nas čaka približno tri ure zahtevnega vzpona. Spodnji del poti je ponekod olajšan z lažjimi prehodi. Zadnji del vzpona in spust s Cjajnika je zelo zahteven in zahteva spretnost in moč v rokah. Nadaljevali bomo proti Užniku mimo okna do Košutnikovega turna. Sestop do izhodišča si bomo popestrili po zavarovani poti – ferati in preko visečega mostu in se vrnili na izhodišče do koče pod Košuto.

Vzpon na Cjajnik je zelo zahtevna tura.

Skupne hoje bo med 7 in 8 ur.

Oprema naj bo primerna letnemu času in danim vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, pohodne palice, dobri čevlji, čelada, prusik vrvica ali neskončna zanka, vponka, samovarovalni komlpet,  sončna očala, krema za sončenje in ne pozabite na veljaven osebni dokument in planinsko izkaznico…).

V nahrbtniku naj bo dovolj tekočine, nekaj hrane in kakšen priboljšek..

Prijavite se TUKAJ ali v pisarni PD Ptuj do 25.06.2024, oz. do zapolnitve prostih mest.

Strošek izleta je 23,00. Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, koda namena: OTHR, sklic: SI00 20240629, namen Cjajnik.

Vrnitev bo predvidoma med 20. In 21. uro!

Izlet – turo vodim Miran Ritonja s sovodniki

Deli s svojimi prijatelji: