Ob 4.00 uri se bomo zbrali na parkirišču pod gradom. Sledi vožnja v smeri Celja, Žalca, Ljubljane, Rijeke  proti  Platku oz. Gornjemu Jelenju na Hrvaškem.

Povzpeli se bomo do Sshlosserovega planinskega doma (1418m), ki se nahaja na sedlu med Malim in Velikim Risnjakom, do vrha je le še 15 minut lažje hoje, ki je med stenami varovana z jeklenico (možnost počakati tudi na koči). Planinski dom je dobil ime  po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, prvem predsedniku HPD-a in ustanovitelju hrvaške botanike. Veliki Risnjak, ki je sicer del nacionalnega parka, je eden od najslikovitejših hrvaških vrhov, drugi po višini v Gorskem kotaru, s katerega je pogled na vse strani, vse do Reškega zaliva, Krk, Učka, Ćičarija, Snježnik, slovenski Snežnik, Velebit, Bjelolasica…

Naša pot nas bo vodila po gozdu do Medvedjih vrat, ki je slikovit prehod med kamnitimi bloki do razpotja, kjer se bomo usmerili v levo, ter po lažjem vzponuna Risnjakov greben prispeli do planinskega doma. Počitek in malica.

Po okrepčilu se bomo povzpeli na vrh (po želji), se vrnili do doma in nadaljevali do Cajtig, ter z manjšimi vzponi in spusti prispeli na Veliki dom na Platku (1127m). Sledi nočitev.

Zjutraj, po ne preveč zgodnjem zajtrku, se bomo zapeljali na izhodišče vzpona na Kamenjak (837m), ki je mala osamljena skupina treh vrhov in sicer Veliki Kamenjak (837m), kjer je žig in od koder je prelep pogled na področje od Obruča do Snježnika, zahodni vrh (685m), kateri ni planinsko dostopen in Mali Kamenjak (771m). Ta je najbolj slikovit in ima najlepši razgled na vse strani.

S parkirišča se bomo napotili po gozdni poti in se priključili na široko mulatjero, ki nas bo mimo razgledišča pripeljala do bunkerja, kjer je odprt pogled proti Grobničkemu polju. Do Malega Kamenjaka bomo nadaljevali po ožji poti med kamenjem in ga osvojili v cca 50 minutah. Sledi malo spusta in kratek vzpon še na V. Kamenjak, kjer si bomo privoščili malico in počitek. Do parkirišča je le še 45 minut lahnega spusta po široki mulatjeri.

Ne pozabite na kopalke in brisače, da si malo osvežimo utrujene noge v morski vodi.

Sledi še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v  večernih urah.

PRISPEVKI PO UDELEŽENCU:

Nočitev z zajtrkom 21 EUR (plačamo v domu), turistična taksa 1,33 EUR,vstopnina v narodni park  5 EUR, prevoz: odvisen od števila prijav in vrste prevoza (kombi-cca 40 EUR na osebo).

Kaj potrebujemo za pohod?

Malico in pijačo (dovolj tekočine – na poti ni vode) iz nahrbtnika, možno pa jo je  kupiti  tudi v koči.  Priporočamo primerna oblačila, kapo in rokavice, vetrovko ter rezervno oblačilo, zaščito proti dežju, dobro planinsko obutev, zložljive pohodne palice in zaščito pred soncem.  S seboj pa naj bo vedno tudi planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto, zdravstvena izkaznica in OBVEZNO VELJAVNI OSEBNI DOKUMENT za prestop meje, valuta R Hrvaške je EUR.

Prosimo prijavite se  TUKAJ  ali v pisarni PD Ptuj do torka 13.06.2023

Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, sklic: SI00 2023061718, namen Risnjak.

Vodi Jože Dajnko

Deli s svojimi prijatelji: