Letošnji vzpon na »streho« Slovenije – Triglav bo tridnevni, ki ga bomo pričeli v eni od treh ledeniških dolin –  Krma. Pristop iz Krme do doma Planika pod Triglavom sodi med lahke do zahtevne planinske poti. Vzpon na vrh Triglava pa je zelo zahtevna planinska pot.

Podali se bomo po gozdni cesti in sprva zložna pot se prične postopoma vzpenjati. Mestoma se nam odpirajo pogledi na vrhove nad nami, mi pa bomo napredovali med mogočno Debelo pečjo na eni in Rjavino na drugi strani. Nadaljevali bomo mimo pastirskega stanu preko Konjskega sedla kjer dosežemo višino 2019 metrov. Sledi še vzpon po poti v smeri doma Planika, kjer bomo prenočili.

V domu Planika, bomo pustili odvečno opremo in se opremljeni z najnujnejšim podali na vrh Triglava, kar nam bo vzelo za vzpon kako uro in pol. Na vrhu nas pričaka svojevrstnost našega Triglava – Aljažev stolp, ki je postal narodni simbol Slovencev. Sestopili bomo po poti vzpona, po dobro zavarovanem grebenu proti M

alemu Triglavu. Sledi večerja in počitek. Jutro nas bo pozdravilo z vzhajajočim soncem, kar je s ploščadi pred domom Planika še posebno doživetje.

Drugi dan nas bo pot vodila proti koči na Doliču in preko markantnega Kanjavca proti Prehodavcem, kjer bomo uzrli eno izmed Triglavskih jezer – Zeleno jezero. Dolina Triglavskih jezer je znana kot ena izmed naših najlepših dolin in ko stopaš po njej »z vrha navzdol« imaš na njena jezera pogled skoraj tako kot ptica. Sledili bomo Knafelčevi markaciji, ki letos praznuje 100 let od kar je pričela označevati naše planinske poti in najdemo jo ponekod tudi v tujini. Po prelepi dolini Triglavskih jezer bomo prispeli do koče pri Triglavskih jezerih, ki se nahaja ob posebnem Dvojnem jezeru, ki se ob večji količini vode spremeni v enojno jezero.

Dnevne hoje bo v povprečju cca 6 ur z dovolj vmesnih postankov za počitek in občudovanje gorske narave v vsej svoji lepoti. Zraven alpskih gredic polnih cvetja, nas lahko med potjo preseneti žvižg svizca, zagledamo gamse ali kozoroge, saj je to njihovo domovanje.

Oprema – oblačila naj bo primerna letnemu času in vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, dobri čevlji, pohodne palice, sončna očala, vetrovka, krema za sončenje,…rezervna oblačila in ne pozabite na veljaven osebni dokument in planinsko izkaznico). Pred odhodom si je potrebno urediti članstvo v kolikor še to ni urejeno. V nahrbtnik sodi še, varovalna čelada, rokavice, prva pomoč in osebna varovalna oprema – plezalni pas in samovarovalni komplet. Dobrodošla je neskončna zanka dolžine 120 cm ali »prusik« vrvica in vponka z matico ali samodejnim zaklepom. Kakšen kos opreme si je možno izposoditi na društvu.

V nahrbtniku za prvi dan ne sme manjkati dovolj tekočine in hrane za med potjo in kak priboljšek. Hrana in pijača je na voljo v kočah, kjer bomo lahko dopolnili zaloge.

Odhod je v petek ob 04.00 uri s parkirišča pod gradom, povratek v nedeljo okrog 19.00 ure.

Prijavite se  TUKAJ  ali v pisarni društva do torka 26.07.2022 oz. do zapolnitve prostih mest s plačilom akontacije 35,00€. Več informacij je na tel.: 02 777 15 11 ali 041 237 010, kjer so na voljo vse dodatne podrobnosti. Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, koda namena OTHR, sklic: SI00 2022072931, namen Triglav. Strošek tridnevnega planinarjenja je 90,00 €.

Izlet vodim Miran Ritonja s sovodniki

Deli s svojimi prijatelji: