VELIČASTNA PODOBA IDEALNE GORE 

V soboto, 20.08.2022 se bomo podali na goro, ki nedvomno spada med najlepše v Julijskih Alpah. Kraljuje nad dolinami – Planico, Trento, Balo, Koritnico, Belopeškimi jezeri in ga imamo za najlepšo goro (za Očakom seveda). Z vseh strani so proti njemu speljani grebeni gorskih verig, ki želijo pod njegovo okrilje. Od daleč je njegova podoba kot velik skladen kristal, ki se mogočno dviga nad ostalimi vrhovi. Ni čudno, da njegova slika ne manjka v nobeni knjigi, ki se spogleduje z opisi naših gora.

Odhod je v petek 19.08.2022 ob 12.00 uri s parkirišča pod gradom.

Pot nas bo popeljala na prelaz Vršič in podali se bomo proti zavetišču pod Špičko, kjer bomo prenočili. Na Jalovec vodi kar nekaj zavarovanih poti in na poti ne manjka tudi nekaj izpostavljenih delov. Prvi dan bo skupne hoje cca štiri ure. Spremljalo nas bo žuborenje izvira Soče daleč pod nami. Pred zasluženim počitkom nam bo pogled ušel proti vzhodu in na obzorju se bo postavil v svoji veličini Triglav z okoliškimi vrhovi.

V soboto 20.08.2022, po zajtrku nas čaka cca tri ure dolg vzpon na naš Jalovec. Sestopili bomo čez Jalovško škrbino na izhodišče Vršič.

Skupne hoje bo prvi dan cca 4 ure in drugi dan 6 – 7 ur. Zavetišče pod Špičko nam bo nudilo zavetje kjer bo na voljo topel obrok in napitki. Željeno je, da imamo svojo posteljnino (rjuho) in s tem prispevamo k manjši obremenitvi čudovitega gorskega okolja. Posamezni odseki poti so zelo zahtevni, kjer je potreben siguren korak.

Oprema naj bo primerna letnemu času in danim vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, pohodne palice, dobri čevlji, čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, prusik vrvica, vponka, zaščita proti soncu – sončna očala, krema za sončenje, in ne pozabite na veljaven osebni dokument in planinsko izkaznico…). V nahrbtniku naj bo dovolj tekočine, nekaj hrane in kakšen priboljšek.

Prijavite se TUKAJ do zapolnitve prostih mest do torka 16.08.2022.

Na tel. 041 237 010 so na voljo dodatne informacije.

Strošek izleta je 50,00€. Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, koda namena: OTHR, sklic: SI00 2022081920, namen Jalovec.

Vrnitev bo v soboto, predvidoma do 20.ure!

Izlet vodim s sovodniki

Miran Ritonja

Deli s svojimi prijatelji: