Ko ruj zažari – pot po Kraškem robu

Narava se odeva v škrlatne barve in prav gotovo je barvitost kraške narave nekaj posebnega.

Kraški rob označuje pokrajino, kjer se apnenčasta kraška planota s strmim, tektonsko večkrat pretrganim robom, prevesi v flišno pokrajino Slovenske Istre.

Pot nas bo vodila po apnenčastem svetu med borovci klesanimi z burjo in v nešteto barv okrašenim kraškim grmičevjem. Spremlja nas slikovita narava, kjer se stika apnenčasti svet notranjosti s flišnato Istro. Glavnina Kraškega roba je med Socerbom in Podpečjo. Za ta del Krasa veljajo nekatere značilnosti, in sicer meja med apnencem in flišem, submediteranska podnebna meja, posebno rastje – oljka, smokva, lovor itd. Po Kraškem robu je potekala meja med Beneško republiko in Habsburškim cesarstvom, zato si lahko na poti ogledamo ostanke gradov ter obrambnih stolpov.

Pričeli bomo v idilični vasici Sočerga in se sprehodili po čudovitih travnikih polnih lepih razgledov, se povzpeli na 451m visoko Lačno in nadaljevali mimo vasice Smokvica na Veliki Gradež – 507m. Pot bomo nadaljevali skozi vasico Dvor proti Velemu Badinu, kjer nam bo oko uhajalo proti morju, Trstu in njegovemu zaledju.

Odhod je ob 5.30 s parkirišča pod ptujskim gradom.

Skupne hoje bo 5 – 6 ur.

Oprema naj bo primerna letnemu času in danim vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, pohodne palice, dobri čevlji, sončna očala in ne pozabite na veljavno osebno izkaznico in veljavno planinsko izkaznico…). Hrana je iz nahrbtnika, kjer naj bo dovolj tekočine in pa kak priboljšek.

Prijavite se TUKAJ ali v pisarni društva v času uradnih ur do torka 02.11.2020, oz. do zapolnitve prostih mest. Dodatne informacije so na tel.: (02) 777 15 11 ali 041 237 010. Vrnitev domov bo okrog 20 ure.

Strošek izleta je 27 €.  Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, sklic: SI00 20211106, namen Kraški rob.

Izlet bomo izvedli ob upoštevanju navodil in ukrepov NIJZ. Ne pozabite na obrazno masko in razkužilo, kar je postalo že kar obvezen del opreme v nahrbtniku zraven prve pomoči.

 

Izlet vodim Miran Ritonja

Deli s svojimi prijatelji: