Tokrat se bomo podali na najvišjo goro v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp Storžič (2132 m). Vrh je od vsepovsod videti kot lepo oblikovan stožec, po katerem je gora tudi dobila ime. Na vršnem pobočju se proti jugu spuščajo travnate strmine, medtem ko ga nižje pokriva gozd. Proti zahodu se niža v ozkem in dolgem grebenu, imenovanem Psica, do prelaza Mala Poljana. Na severu pada s stenami in žlebovi v dolino Lomščice, proti vzhodu pa se s krajšim skalnim grebenom navezuje na Bašeljski vrh. Od osrednjega gorstva ga loči dolina Kokre.

Pot bomo začeli pri Domu pod Storžičem, prečkali planino Jesenje in se v smeri proti jugu usmerili na pot čez Žrelo. Pot čez Žrelo sprva poteka po strmi gozdni poti, kaj kmalu pa se dvignemo nad gozdno mejo in pridemo do zahtevnejšega predela. Pot čez Žrelo se strmo vzpenja vse do grebena, kjer se združi s potjo, ki pelje čez Psico. Od tam nadaljujemo proti vrhu Storžiča, kjer si bomo vzeli čas za počitek in razglede. Ko se bomo dodobra okrepčali, se bomo z vrha po zahtevni poti spustili čez Škarjev rob in nato še pred Škarjevo pečjo zavili levo proti Domu pod Storžičem, kjer se bomo spočili, okrepčali in nabrali moči za povratek proti domu.

Zbor: 25. 9. ob 5:30 uri – parkirišče pod gradom

Povratek: 25. 9. v poznih popoldanskih urah – parkirišče pod gradom

Oprema: Oprema primerna za zahtevne poti (obvezna čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet), hrana ali kak priboljšek iz nahrbtnika, voda (3 l)…

Zahtevnost ture: Prvi del pohoda čez žrelo je lahka pot, nato sledi zahtevnejši del, prav tako je prvi del spusta iz vrha proti Škarjevem robu zahtevna pot. Skupne hoje okoli 7-8 ur.

Strošek izleta: 20 €, plačate v pisarni PD Ptuj ali preko TRR PD Ptuj: SI56 0420 2000 0493 764; Koda namena: OTHR; namen: “STORZIC”; sklic: SI00 20210925.

Prijavite se TUKAJ ali v pisarni PD Ptuj do torka 21.09.2021 v času uradnih ur, oz. do zapolnitve mest.  

Vodnik si pridržuje pravico do odpovedi izleta zaradi nepredvidenih okoliščin ali zavrnitvi udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugih dejavnikov. Izleta se lahko udeležijo samo člani Planinske zveze Slovenije s plačano članarino za tekoče leto.

Za vse informacije o izletu sem vam na razpolago na mobilni telefon 031 843 518 (Sebastijan) ali na sebastijan.borko@gmail.com oz. na sedežu društva.

S  planinskimi pozdravi, vodja izleta: Sebastijan Borko s sovodniki

Deli s svojimi prijatelji: