Kdo še ni slišal zanj – markantno goro visoko 1262 m, ki jo lahko opazimo že, ko prečkamo Postojnska vrata in za katerega vemo, da ko nosi kapo, takrat ne bo sončnih žarkov na Primorskem. Tam na stiku mediteranske in celinske Slovenije leži Nanos. Visoka kraška planota je dolga kar 12 in široka 6 km. Njen najbolj vzhoden vrh, Pleša, se dviga 1262 m nad morjem in predstavlja razgledno točko na precejšen del jugozahodne Slovenije, ob dobrem vremenu se lahko razgledamo celo do Furlanije in proti Benetkam. A nanoški masiv je več kot samo »pleša« – je neokrnjena planota, z bogato favno, floro, kulturno ter naravno dediščin in je kot takšna od leta 1987 zavarovana kot krajinski park.

Iz izhodišča pri Razdrtem se bomo po lahki poti odpravili čez pobočje Reševnika, na razcepu se bomo obrnili v desno in kmalu vstopili na strmo zahtevno pot, ki poteka skozi skalnato prisojno pobočje Pleše (na tem odseku bomo uporabili čelade). Na vrhu Pleše se bomo razgledali, v Vojkovi koči bo možnost, da se okrepčamo. Vrnili se bomo po lahki poti najprej v smeri proti cerkvi sv. Hieronima, tam bomo na razpotju zavili levo ter se zlagoma prečno čez pobočje spustili do izhodišča.

Zbor:  26. 6. ob 5:45 uri  –  parkirišče pod gradom (prevoz s kombiji oz. bus ob več prijavah)

Povratek:  26. 6. v poznih popoldanskih urah – parkirišče pod gradom

Oprema:  Oprema primerna za zahtevne poti (obvezna čelada), hrana ali kak priboljšek iz nahrbtnika, voda (3 l)…

Zahtevnost ture: Prvi del pohoda, vzpon proti Pleši, je zahtevna pot, drugi  del poti je lahko lahka pot. Skupne hoje okoli 5h.

Prijavite se  TUKAJ  ali v pisarni PD Ptuj do srede 23.06.2021.

Strošek izleta je 20,00€. Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, sklic: SI00 20210626, namen Nanos.

Izleta se lahko udeležijo člani Planinske zveze Slovenije z urejeno članarino.

Za vse informacije o izletu sem vam na razpolago na mobilni telefon 031 843 518 (Sebastijan) ali na sebastijan.borko@gmail.com oz. na sedežu društva.

S  planinskimi pozdravi, vodja izleta: Sebastijan Borko s sovodniki

Deli s svojimi prijatelji: