Bovški Gamsovec – 2391 m, Razor – 2601 m, Pogačnikov dom na Kriških podih – 2050 m

Letos se je sneg v Julijskih Alpah zadržal pozno v poletje in upajmo, da bodo gore pripravljene za naš julijski izlet. Odpravljamo se na visokogorsko kraško planoto Kriške pode, v samo osrčje kraljestva kozoroga in z malo sreče si bomo lahko kozoroge ogledali v njihovem naravnem okolju. Pohod bomo prilagodili glede na razmere v naravi, vendar je za prvi dan predvidena tura od Aljaževega doma do Luknje in nato čez Bovški Gamsovec (2391 m) do Pogačnikovega doma na Kriških podih (2050 m). Popoldan bo tudi možnost ogleda Spodnjega Kriškega jezera. Prenočili bomo na Pogačnikovem domu in se drugi dan odpravili mimo Srednjega Kriškega jezera ter mimo Planje povzpeli po zelo zahtevni poti na Razor (2601 m). Vrnili se bomo v smeri Pogačnikovega doma in če bo še želja, se bomo odpravili na ogled Srednjega in Zgornjega Kriškega jezera ter se čez Križ spustili na Dovška vrata in čez Sovatno  v Vrata. Obstaja tudi možnost, da bomo turo obrnili in prvi dan osvojili Razor ter se drugi dan čez Bovški Gamsovec vračali v Vrata.

Zbor: 28. 8. ob 4:45 uri  –  parkirišče pod gradom (prevoz s kombiji).

Povratek: 29. 8. v večernih urah – parkirišče pod gradom.

Oprema: Oprema primerna za zelo zahtevne poti (obvezno samovarovalni sestav: čelada, samovarovalni komplet, plezalni pas), hrana ali kak priboljšek iz nahrbtnika, voda (3 l)…

Zahtevnost ture: vzpona na Bovški Gamsovec in na Razor sta kategorizirana kot zelo zahtevni poti. Vsak dan skupne hoje okoli 8 ur.

Prijavite se TUKAJ ali v pisarni PD Ptuj do torka 24.08.2021, oz. zapolnitve mest.

Strošek izleta: 55,00 €, plačate v pisarni PD Ptuj ali prekoTRR PD Ptuj: SI56 0420 2000 0493 764; Koda namena: OTHR; namen: “KRISKI”; sklic: SI00 20210828)

Vodnik si pridržuje pravico do odpovedi izleta zaradi nepredvidenih okoliščin ali zavrnitvi udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugih dejavnikov. Izleta se lahko udeležijo samo člani Planinske zveze Slovenije s plačano članarino za tekoče leto.

Za vse informacije o izletu sem vam na razpolago na mobilni telefon 031 843 518 (Sebastijan) ali na sebastijan.borko@gmail.com oz. na sedežu društva.

S  planinskimi pozdravi, vodji izleta: Sebastijan Borko in Matjaž Petek s sovodniki

Deli s svojimi prijatelji: