Le kdo ga ne pozna, našega Očaka. Z vsake strani ima drugačno podobo in zato je vsak obisk doživetje zase. V Vratih kaže Triglav svojo mogočno severno Steno, Triglavsko steno, ki ima poseben pomen v naših gorah. Tako kot si večina Slovencev želi vsaj enkrat stopiti na vrh Triglava si večina alpinistov želi preplezati Severno steno Triglava. Iz Vrat so speljane tri zanimive in precej zahtevne zavarovane poti, ki nam ponujajo nepozabno visokogorsko doživetje.

Mi se bomo povzpeli na vrh Triglava čez Plemenice in sestopili čez Prag. Sledili bomo markacijam mimo spomenika v obliki klina s vponko na sedlo Luknja in med potjo občudovali Steno nad nami. Po prispetju na sedlo bomo pokukali na južno stran v dolino Zadnjico. Nad luknjo je začetek plezalne poti čez Plemenice. Začetni del je najstrmejši. Po več kot sto metrih se pot nekoliko položi vendar je še zmeraj potrebna velika previdnost. Po krajšem sestopu bomo stopili na teme Sfinge, izredno slikovitega stebra. Nadaljevali bomo čez Plemenice na planoto, kjer bomo desno od sebe zagledali opuščeno italijansko postojanko Morbegno. Pot nas bo usmerila na Triglavsko škrbino in po pol ure vzpona bomo na vrhu Triglava. Na vrhu nas pričaka svojevrstnost našega Triglava Aljažev stolp, ki je postal narodni simbol Slovencev. Sledi sestop po dobro zavarovanem grebenu proti Malemu Triglavu. Z njega se spustimo čez strme s klini in jeklenicami opremljene skale k Triglavskemu domu Kredarica. Sledi večerja in počitek.

Po zajtrku bomo sestopili preko Kredarice in Rži do doma Valentina Staniča in pod Begunjskim vrhom čez prag do izhodišča. Sledi še povratek domov.

Pot čez Plemenice je v oskrbi markacistov našega društva in bo letos obnovljena. Upamo lahko, da bomo imeli to čast, da se bomo na vrh povzpeli po obnovljeni poti. Prehodili bomo del SPP zato si vzemite s seboj Dnevnik s slovenske planinske poti.

Prvi dan nas čaka zahteven vzpon na Triglav in sestop do Kredarice, ki nam bo vzel med 7 in 8 ur hoje. Po zajtrku v nedeljo sledi sestop v dolino Vrat.

Odhod je v soboto ob 04.00 uri s parkirišča pod gradom, povratek v nedeljo okrog 19.00 ure.

Oprema naj bo primerna letnemu času in vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, dobri čevlji, pohodne palice, sončna očala, vetrovka, sončna očala, krema za sončenje,…rezervna oblačila in ne pozabite na veljaven osebni dokument in planinsko izkaznico). V nahrbtnik sodi še prva pomoč in osebna varovalna oprema – plezalni pas in samovarovalni komplet. Dobrodošla je neskončna zanka dolžine 120 cm in vponka. Vzpon je resna visokogorska tura.

Prijavite se  TUKAJ  ali v pisarni društva do torka 21.07.2020 oz. do zapolnitve prostih mest s plačilom akontacije 25,00€. Več informacij je na tel.: 02 777 15 11 ali 041 237 010, kjer so na voljo vse dodatne informacije. Priporočamo plačilo na TRR: SI56 0420 2000 0493 764 pri NKBM, sklic: SI00 20200725, namen Triglav.

Strošek izleta je 75€ (oz. je odvisen od števila udeležencev).

Izlet vodim Miran Ritonja s sovodniki.

 

Deli s svojimi prijatelji: