Sobota 30. 03. do ponedeljka 01. 04. 2019.

Pokrajino severno od Blatnega jezera na Madžarskem je v davni preteklosti preoblikovala vulkanska dejavnost. Ostali so številni pojavi in zanimivi vulkanski stožci, ki sodijo med najlepše v Evropi. Spominjajo na tiste iz Afrike med katere sodi tudi najvišji vrh Kilimandžaro. Ker je od aktivnega delovanja madžarskih vulkanov minilo že veliko časa, so danes po njihovih pobočjih in na vrhove speljane enkratne planinske poti. Ptujski planinci vas vabimo, da skupaj odkrijemo nekaj najlepših planinskih poti na tem območju, hkrati pa spoznamo zanimivosti sosednje države Madžarske in Blatnega jezera. Letos pa se bomo podali še na nove poti, prvič po poti lestev v bližini Zalakarosa in na hribovje Mecsek, ki se dviga nad starodavnim mestom Pecs ali Pečuh. Mesto je poznano po številnih znamenitostih in najbolj ohranjeni arhitekturi iz turških časov.

Udeleženci izleta se zberemo v soboto, 30. marca 2019 ob 6. uri na železniški postaji Ptuj (odhod avtobusa iz Poljčan ob 5.10 uri), od koder se bomo s posebnim avtobusom popeljali skozi Lendavo do vasice Nagybakonak. Prvi dan bomo planinarili po zanimivi planinski poti, ki vodi po suhem kanjonu na vrh hriba Tukora. Nato se bomo odpravili peš v Zalakaros ter se nastanili v Hotelu MenDan, kjer bomo užili pravo madžarsko večerjo. Seveda bomo zaplesali ob živi glasbi in še kaj. Po lanski odlični izkušnji v hotelu, nam zagotovo ne bo dolgi čas.

V nedeljo nas bo pričakal okusen madžarski zajtrk, nato nas bo pot vodila na vulkanske stožce severno od Blatnega jezera. Letos se bomo povzpeli na Csobanc. Z vrha bomo uživali v širokem razgledu na Blatno jezero in okoliško pokrajino. Spoznali pa bomo še nekaj zanimivih vsebin na tej planinski poti. Popoldan pa nas čaka še spoznavanje in degustacija odličnih madžarskih vin. Sledila bo večerja v hotelu in druženje.

V ponedeljek se bomo po zajtrku podali na hribovje Mecsek, ki se vzpenja nad starodavnim mestom Pecs. Najprej bomo planinarili na vrh Tubes (612 m) in se preko razgledišča Misina spustili v središče mesta. Popoldan pa obvezen postanek v Prekmurju. V Ptuj se bomo vrnili do 19.30 ure.

Opremite se planinsko (planinski čevlji, topla obleka, nahrbtnik) in vremenu primerno. V hotelu imajo bazene s termalno vodo, zato ne pozabite kopalk.

Hrana iz nahrbtnika in v hotelu. NE POZABITE NA OSEBNI DOKUMENT.

Strošek izleta znaša 129  EUR.

Prijave z vplačili sprejemamo v društveni pisarni do torka, 12. marca 2019 oziroma do zasedbe 39 prostih mest izleta. Ob prijavi vplačate 60 EUR akontacije, preostanek pa do 15.3.2019.

Vodil bo Uroš Vidovič s sovodniki.

Deli s svojimi prijatelji: