Sobota, 18. do ponedeljka, 20. maj 2019.

Ptujski planinci vas tokrat vabimo na posebno planinsko turo po konjski železnici, ki je kot prva železna cesta vodila na evropski celini od Linza do Čeških Budejovic. Seveda se bomo podali tudi na vrhove Južne Češke in najvišji vrh Waldviertla. Pokrajino krasijo obširni gozdovi in jezera nad katerimi se dvigajo pravljični gradovi rodbin Schwarzenberg in Rossenberg. Med našim planinarjenjem se bomo, najprej podali po konjski železnici od železniške postaje Summerau do železniškega muzeja Kerschbaum. Povzpeli se bomo tudi na hrib Boubin (1.362 m), ki ga krasi najstarejši ohranjeni pragozd v Češki Republiki in ob povratku na vrh gore Viehberg (1.113 m).

Udeleženci planinarjenja se zberemo v soboto, 18. maja 2019 ob 4.30 uri na železniški postaji Ptuj, od koder se bomo popeljali skozi Gradec in Linz do mesta Summerau. Prvi dan se bomo podali po trasi nekdanje konjske železnice. V poslopju nekdanje železniške postaje Kerschbaum si je možno ogledati muzej, hkrati pa za skupine organizirajo prevoz s konjsko vprego po trasi obnovljene konjske železnice. Sledila bo vožnja v mestece Netolice, kjer bomo prenočevali in dan zaključili z večerjo.

V nedeljo nas bo pričakal okusen zajtrk, nato nas bo pot vodila do kraja Kubova Hut, od koder bomo planinarili na vrh gore Boubin. Območje je poznano kot največji in najstarejši pragozd v Češki republiki. Povzpeli se bomo do razglednega stolpa na vrhu gore, od koder se odpira širok razgled na pokrajino južne Češke in še posebej Šumavo. Sledil bo pohod skozi Veselko in Praveštin do starodavnega mesta Vimperk. Po ogledu in okrepčilu bo sledila vrnitev v Netolice in večerja.

V ponedeljek nas bo pot po zajtrku vodila nazaj v Avstrijo, kjer se bomo iz mesta Sandl povzpeli na vrh Viehberga (1.113 m), najvišjega vrha Waldviertla. Če nam bo čas dopuščal jo bomo mahnili še na Kamenec (1.072 m), ki se nahaja ob meji med Avstrijo in Češko republiko. Sestopili bomo nazaj v Sandl in se podali proti domu. V Ptuj se bomo vrnili do 19.30 ure.

Opremite se planinsko (planinski čevlji, topla obleka, nahrbtnik) in vremenu primerno.

Hrana iz nahrbtnika in v hotelu.

Strošek planinarjenja po Južni Češki znaša 114 EUR. Doplačilo za vožnjo z originalno konjsko železnico v Kerschbaumu znaša 9.50 EUR. Vse dodatne informacije v pisarni PD Ptuj.

Prijave z vplačili sprejemamo v društveni pisarni do petka, 10. maja 2019 oziroma do zasedbe prostih mest izleta. Ob prijavi vplačate 60 EUR akontacije, preostanek pa do 14.5.2019.

Vodil bo Uroš Vidovič s sovodniki.

Deli s svojimi prijatelji: