Sobota, 3. do srede, 7. avgust 2019.

Ptujski planinci vas tokrat vabimo na planinske poti in vrhove jugozahodne Saške in zahodne Češke. Pokrajino krasijo obširni gozdovi ter reke in potoki, nad katerimi se dvigajo poljane s prekrasnimi razgledi. Najprej se bomo ustavili na Južnem Češkem v okolici mesta Češki Krumlov, nato pa bomo planinarili na območju Češkega Lesa in se povzpeli na njegov najvišji vrh Čerchov. Na območju nemške dežele Saške se bomo nastanili v najvišjem mestu te dežele, Schönecku, od koder bomo raziskovali bližnjo in daljno okolico. Med našim planinarjenjem bomo obiskali največji železniški most iz opeke na svetu. Ob povratku domov pa bomo planinarili še na območju nekdanje tromeje BRD, DDR, CZ.

Udeleženci planinarjenja se zberemo v soboto, 3. avgusta 2019 ob 6.00 uri na železniški postaji Ptuj, od koder se bomo popeljali skozi Gradec in Linz do znamenitega mesta Češki Krumlov. Prvi dan se bomo povzpeli na vrh Klet (1.084 m), od koder se odpira lep pogled po Južni Češki. Po sestopu bomo pot nadaljevali v znamenito mesto Češki Krumlov, ki je na seznamu UNESCA.

V nedeljo nas bo pričakal okusen zajtrk, nato nas bo pot vodila mimo mesta Strakonice v Domžalice. Planinarili bomo po hribovju Češki Les in se povzpeli na najvišji vrh Čerchov (1.042 m). Z razglednega stolpa se odpre obširen razgled na zahodno Češko in Bavarski gozd v Nemčiji. Vrh je bil več kot 45 let nedostopen, saj sta imeli češka in sovjetska vojska na vrhu vojaško bazo. Zato je obisk tega vrha še toliko bolj zanimiv, saj ponovno omogoča čudovite razglede.

V ponedeljek nas bo pot po zajtrku najprej vodila do vasice Brockau, od koder se bomo povzpeli na Kühberg (511 m), najvišji vrh severnega Vogtlanda. Na vrhu se nahaja 21 metrov visok Bismarckov razgledni stolp iz leta 1900. Ob stolpu se nahaja na 500 m² velika miniaturna železnica s kar 30 lokomotivami. Pot nas bo nato vodila po Vogtlanski panoramski poti do največjega opečnega železniškega mostu na svetu. Göltzschtalbrücke je bil zgrajen leta 1851 in je simbol tega dela Nemčije. Skozi starodavno mesto Netschkau se bomo vrnili na izhodišče naše poti. Sledil bo še obisk mesta Greiz.

V torek bomo po zajtrku planinarili proti kraju Schneckenstein, kjer se nahaja 24 metrov visoka skala, na kateri je razgledna ploščad. V neposredni bližini se nahaja Saško-češki center mineralov z muzejem in različnimi zbirkami. Najbolj znan mineral tega območja je topaz. Nato pa se bomo spustili še v podzemlje in se sprehodili po nekdanjem rudniku.

Sredo bomo pričeli z zajtrkom, nato pa se bomo podali do nekdanje državne tromeje med BRD (Zvezna republika Nemčija), DDR (Nemška demokratična republika) in ČSSR (Češkoslovaška) in današnje deželno-državne tromeje med Saško in Bavarsko ter Češko republiko. Planinarili bomo ob nekdanji železni zavesi, ki je nekoč delila Evropo, danes pa predstavlja oazo neokrnjene narave.  Po pohodu, se bomo pričeli vračati proti Sloveniji. Pot nas bo tokrat vodila mimo Regensburga in Passaua proti Mariboru. V Ptuj se bomo vrnili v večernih urah.

Opremite se planinsko (planinski čevlji, vetrovka, nahrbtnik) in vremenu primerno.

Hrana iz nahrbtnika in v nočitvenih zmogljivostih. Ne pozabite na veljaven osebni dokument in zaščito pred soncem.

Strošek planinarjenja po deželi Saški in Češki republiki znaša 309 EUR. Vse dodatne informacije v pisarni PD Ptuj (o doplačilih in možnostih za ogled centra mineralov, za obisk rudnika). Možnost doplačila za enoposteljno sobo 9 EUR v Netolicah in 12 EUR v IFA hotelu Schöneck po osebi na nočitev.

Prijave z vplačili sprejemamo v društveni pisarni do 30. junija 2019 oziroma do zasedbe prostih mest izleta. Ob prijavi vplačate 120 EUR akontacije, preostanek pa do 9.7.2019.

Vodil bo Uroš Vidovič s sovodniki.

Deli s svojimi prijatelji: