ZARADI NAPOVEDI SLABEGA VREMENA, JE IZLET PRESTAVLJEN!

Nov termin bo objavljen.

 

DATUM: 16.11.2019

IZHODIŠČE: zaselek Kampelc (na cesti Črni Vrh – Col)

SESTOP: Črni Vrh

TURA:

Nadaljujemo potepanje po vrhovih  in točkah Slovenske planinske poti. Tokrat se bomo zaustavili na Javorniku nad Črnim Vrhom ter  obiskali Pirnatovo kočo.

Javornik se nahaja na z gozdom poraščeni in redko poseljeni planoti Hrušici. Svoje ime je dobila po istoimenski utrdbi v antiki imenovani Ad Pirum, ki je bila za časa Rimskega imperija del zapore imenovane Claustra Alpium Iuliarum. Glavni magnet sicer poraščenega vrha je razgledni stolp. Z njega se odpre razgled daleč naokoli. Zahodno so kot na dlani pobočja Trnovskega gozda s Čavnom in Golakoma. Ob jasnem vremenu vidimo tudi Jadransko morje. Severno se vidijo Julijci in bolj vzhodno zlasti vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp. Od severa proti jugu najbolj izstopajo Idrijsko hribovje, vrhovi Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja in seveda prostrani gozdovi Hrušice. Proti jugu se vidijo Javorniki in Nanos. Na stebru stolpa se nahaja žig in poleg njega precej obrabljena kamnita razgledna plošča.

ODHOD: v soboto ob 6. uri s parkirišča pod gradom

PRIHOD: v soboto v večernih urah

TEŽAVNOST: lahka označena pot. Približno 5-6 ur hoje s počitki.

STROŠEK IZLETA: 25 EUR.

ROK PRIJAVE: torek, 12.11.2019 v pisarni PD PTUJ, preko spletne prijave ali osebno pri vodji izleta. Plačilo stroška izleta na TRR  (SKLIC 20191116 – ali v pisarni društva.

Obvezno ob prijavi navesti telefonsko številko (ob možnosti, da izlet odpade).

OPREMA: Potrebna je oprema za sredogorje (dobri planinski čevlji, obvezna zaščita proti soncu in dežju, pohodne palice, hrana, voda…). Hrana ali kak priboljšek iz nahrbtnika. Lahko pa se okrepčamo v koči.

IZLET VODI IN ORGANIZIRA: Jože DAJNKO s sovodniki.

INFORMACIJE: na sedežu Planinskega društva in pri vodji izleta tel. 040 754 499.

Deli s svojimi prijatelji: